Panowie wczoraj robilem kompletny rozrzad+przeglad(filtry wszystkie ,olej). Wjechalem samochodem o 9 rano. Mechanicy skonczyli robote o 1230. Mechanik mowi zebym odpalil auto. Odpalam auto, auto pali bez problemu tyle ze strasznie huczy. Jestem w szoku ze taki huk wydobywa sie z rozrzadu!!. Mechanik po chwili zastanowienia mowi ze nie wypusci mnie z takim problemem. Od razu dodaje ze najprawdopodobniej huczy pompa wody. I na nowo zabieraja sie za rozbiorke calego zestawu. Gdy dosatli sie juz do paska postanowili sprawdzic jeszcze przed demontazem pompy wody sam pasek czy nie huczy (nowy pasek ktory kupilem to Gates). Zalozyli stary pasek i cisza!!! Wtedy od raz powiedzileli ze wszyskiemu winien jest nowy pasek firmy Gates.Mechanik poszedl na sklep po pasek. Zlozyli wszystko i cisza!!!. Niestety koszty jakie musialem poniesc to 2razy robocizna rozrzadu dlatego ze zestaw ktory kupilem nie kupilem u nich tak wiec to nie ich wina. Musze zareklamowac wadliwy pasek w sklepie w ktorym kupilem. Jeszcze dodam ze mechanik powiedzial ze czasami zdarzaja sie ze pasek huczy. Czy spotkal sie kiedys ktos z was z takim przypadkiem
Robię rozrząd - wymieniać pompę?
Zwiń
X
-
Tytus - a co to za przysługa że komuś sprzedaż auto w którym wszystko jest tak jak powinno być? Zawsze tak się powinno robić - że albo informujesz klienta co nie zrobiłeś, albo co trzeba zrobić. Widać że co nie którzy nie są tacy - bo będą chwalić swoje auto że to cud malina a w rzeczywistości okaże się że sprzedają szrota. Jeśli chodzi o te 150 zł za pompę to ja wolałbym powiedzieć klientowi że pompy nie robiłem bo dobra - a jak chce sobie zrobić to jego sprawa - ale na Boga nie OKŁAMUJMY innych wciskając komuś że jest wszystko CACY. Jak macie coś zamiar ukryć to nie trombcie na forum że z Was tacy fałszywi ludzie. To jest forum o Skodzie Octavia a więc nie błaźnijcie się stwiardzeniami typu jak tu kogoś oszukać.Zawsze szanuję ulicę i ludzi z niej.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez yogiidokładnie ! Ja kupiłem auto 5 letnie z przebiegiem 27 kkm i wymieniłem rozrząd razem z pompą. 160 zł więcej a św.spokój bezcenny. :aniolek
Zamieszczone przez Jacek NowakPanowie wczoraj robilem kompletny rozrzad+przeglad(filtry wszystkie ,olej). Wjechalem samochodem o 9 rano. Mechanicy skonczyli robote o 1230. Mechanik mowi zebym odpalil auto. Odpalam auto, auto pali bez problemu tyle ze strasznie huczy. Jestem w szoku ze taki huk wydobywa sie z rozrzadu!!. Mechanik po chwili zastanowienia mowi ze nie wypusci mnie z takim problemem. Od razu dodaje ze najprawdopodobniej huczy pompa wody. I na nowo zabieraja sie za rozbiorke calego zestawu. Gdy dosatli sie juz do paska postanowili sprawdzic jeszcze przed demontazem pompy wody sam pasek czy nie huczy (nowy pasek ktory kupilem to Gates). Zalozyli stary pasek i cisza!!! Wtedy od raz powiedzileli ze wszyskiemu winien jest nowy pasek firmy Gates.Mechanik poszedl na sklep po pasek. Zlozyli wszystko i cisza!!!. Niestety koszty jakie musialem poniesc to 2razy robocizna rozrzadu dlatego ze zestaw ktory kupilem nie kupilem u nich tak wiec to nie ich wina. Musze zareklamowac wadliwy pasek w sklepie w ktorym kupilem. Jeszcze dodam ze mechanik powiedzial ze czasami zdarzaja sie ze pasek huczy. Czy spotkal sie kiedys ktos z was z takim przypadkiem
jak się jedzie do serwisu na taką robotę, za ciężkie pieniądze, nigdy nie oszczędza się na częściach, bo kupuje się także gwarancję na usługę, a ta jak wiadomo nie obowiązuje przy kupowaniu części gdzie indziej...
Zamieszczone przez EsdesTytus - a co to za przysługa że komuś sprzedaż auto w którym wszystko jest tak jak powinno być? Zawsze tak się powinno robić - że albo informujesz klienta co nie zrobiłeś, albo co trzeba zrobić. Widać że co nie którzy nie są tacy - bo będą chwalić swoje auto że to cud malina a w rzeczywistości okaże się że sprzedają szrota. Jeśli chodzi o te 150 zł za pompę to ja wolałbym powiedzieć klientowi że pompy nie robiłem bo dobra - a jak chce sobie zrobić to jego sprawa - ale na Boga nie OKŁAMUJMY innych wciskając komuś że jest wszystko CACY. Jak macie coś zamiar ukryć to nie trombcie na forum że z Was tacy fałszywi ludzie. To jest forum o Skodzie Octavia a więc nie błaźnijcie się stwiardzeniami typu jak tu kogoś oszukać.
Ja jedynie pytam, co mam robić, by 10kkm przejechać bez stresu, rozrząd robiłem w niejednym samochodzie i ograniczał się z zasady do paska i rolki napinacza, zresztą, instrukcja serwisowa jaką posiadam od wczoraj, taka na rynek "niepolski" mówi "wymienić pasek" nic więcej, oraz każe dokonać oględzin pozostałych elementów, o jakie pasek zahacza. W moim wypadku poza wspomnianym sprzęgłem alternatora wymianie po takich oględzinach poddano także rolkę na pasku od altka.
Po wymianie stwierdzono "pompa bez jakichkolwiek luzów, pracuje bezgłośnie, nie ma co odrywać jej od korpusu" - jestem tego samego zdania. A że robocizna gratis, to co ja się będę przejmował? :lol:
Dzięki wszystkim za wkład w tę dyskusję i pozdrawiam.
Komentarz
-
-
Ja tez jestem zdania jak juz wymieniac to komplet ...
Ja wymienialem napinacze, rolki, pompe ... kupielm SKF ale Rouvile to, to samo ponoc (klepia w jednej fabryce)...
Lepiej zrobic raz a porzadnie i miec spokoj
Ostatnio padlo sprzeglo i tez robilem komplet dwumasa, lozysko (mimo iz bylo ok zalozylem nowe) i olej w skrzyni od razu machnalem... po co sie stresowac i uzywac polsrodkow
Pozdr.
BartekRadio: C90r+XDP210EQ
Kable:Opt,Skyline,50 mm
Wzm:XES M1+FP 1.800
Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zielony49Czy jest tez jakiś okreslony czasookres wymiany rozrzadu, czy wyłącznie do ilości przejechanych kilometrów?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
może rozwiejecie moje wątpliwości co do ewentualnej wymiany rozrządu: jestem posiadaczem octavianki 1 1.9 tdi ALH z marca 2004r. (mam ją od nowości), przebieg 62 tys. km i zastanawiam się, czy nie przyszedł czas na wymianę rozrządu (straszą mnie zmęczeniem materiału itp), dodam że w aso za rozrząd + full serwis łącznie z klimą krzyknęli 2300 zł, w dobrym warsztacie za tą samą usługę 1600zł. Czy mimo znośnego przebiegu rozrząd ze względu na wiek kwalifikuje się do wymiany?WCI
Komentarz
-
Komentarz